Головна » 2020 » Серпень » 27

Готуємось до школи разом: поради батькам

 

Літо стрімко добігає кінця. Попереду 1 вересня – чудове й хвилююче свято – День Знань!

Для кожного з нас – це день, із якого починається дорога в майбутнє, день, що дає можливість дорослим повернутися у свої золоті шкільні роки. Немає у світі нічого прекраснішого, ніж пізнавати нове, вчитися! Нехай у житті ваших дітей буде можливість вчитися і набувати знання не тільки в шкільні роки, але і в майбутньому, протягом усього життя! Знання робить людину сильнішою, мудрішою, добрішою, допомагають відкривати нові істини, робити наукові відкриття та пізнавати таємниці природи.

Навчання  в 2020-2021 році точно буде проходити по-новому. В умовах пандемії коронавірусу адаптація до нового режиму, правил, шкільних турбот вимагає чимало сил і креативності вчителів, школярів, батьків.

1 вересня – це особливе свято для малюків, які взагалі вперше йдуть до школи. Хочеться, щоб усі дні навчання в школі були для всіх радісними, сповненими позитивними емоціями. Майбутній навчальний рік, як і кінець попереднього, буде незвичайним і вже точно не простим: поширення коронавірусу диктує свої правила, не дає нам розслабитися. Але карантин нас психологічно загартував. Треба поступово повертатися до звичайного життя й аналізувати свої почуття при цьому. А ще – говорити про те, що пережито. Коли обмінюєшся почуттями з тими, хто пережив те саме, це допомагає побороти негативні наслідки надзвичайних ситуацій.

Для батьків важливо підготувати дитину до школи, щоб уникнути психологічних проблем і дотриматися всіх протиепідемічних правил, урізноманітнити навчальний процес, адже навчання дитини проходить не тільки в школі, але і вдома. Що це непросто, ми вже встигли переконатися під час дистанційного навчання в період суворого карантину навесні 2020 року. Щоб зробити цей процес різноманітнішим і простішим, варто подбати про техніку для учня. З огляду на тенденції і стрімкий розвиток технологій, комп’ютер – просто необхідний інструмент для навчання і до правильної роботи з комп'ютером дитину необхідно привчати зі школи. Це стосується базових понять про інформаційну гігієну, медіаграмотність і пошуку інформації в інтернеті.

Для молодших класів цілком підійде планшет. У разі переходу на дистанційне навчання, без гаджетів ніяк не обійтися. Так що про їхню наявність краще подбати заздалегідь. У навчальному процесі не зайвими будуть і принтер або сканер, а краще, щоб це був багатофункціональний пристрій.

Шкільний рюкзак, або портфель супроводжує кожного учня з першого класу. Лікарі-ортопеди рекомендують при виборі рюкзака звернути увагу на кілька важливих деталей. Рюкзак повинен бути призначений для носіння на двох плечах одночасно. Легкість – важлива характеристика. Вміст рюкзака і так буде важким, тому вага портфеля не повинна перевищувати 800 грамів. Ущільнені лямки обов'язково повинні регулюватися під сезонний одяг. Не забувайте про наявність світловідбиваючих елементів на рюкзаку, це забезпечує додаткову безпеку на дорозі.

Не менш важливо підготуватися до шкільного режиму. Експерти рекомендують, за 5-7 дня до школи почати вирівнювати режим дня. Все для того, щоб зміна режиму дня не була занадто різкою для школяра після літніх канікул. Привчайте дитину до шкільної дисципліни: підйом о 7 ранку, швидке умивання, особиста гігієна, сніданок і інші завдання. Перші кілька днів допомагайте дитині складати рюкзак – це краще робити з вечора – дайте дитині кілька корисних порад і запитайте її, як саме вона хоче це зробити. Тоді початок навчання не стане для дитини стресом.

Навчання в нашому закладі в умовах коронавірусу передбачає дотримання нових правил. 30 липня 2020 року МОЗ затвердив список рекомендацій для відкриття навчальних закладів з 1 вересня в умовах карантину. Самих школярів потрібно підготувати до нових правил поведінки. Потрібно донести дітям, чим небезпечний коронавірус і як попередити зараження.

Варто звернути увагу на нові правила відвідування шкіл, які будуть діяти на всій території України з 1 вересня 2020 року:

- відвідувати школу можна тільки в масках, так само як і переміщатися по коридорах, але на заняттях дозволяється сидіти без них;

- по можливості, уроки можуть бути проведені на свіжому повітрі;

- температурний скринінг для учнів не буде обов'язковим;

- працівники навчальних закладів будуть вимірювати температуру щодня;

- перерви і заняття в різних класах можуть проходити в різний час;

- обмежити проведення масових заходів в приміщеннях;

- особлива увага заходам безпеки в школі: місця для обробки рук антисептиками на вході в усі приміщення; збір використаних масок в спеціальні контейнери; наявність рідкого мила, паперових рушників або електросушарки для рук в туалетах; забезпечення безконтактними термометрами, дезінфекторами, засобами індивідуального захисту в медпунктах; розмітка на підлозі для дотримання дистанції; 10 хвилинні провітрювання приміщень після кожного заняття; проведення дезінфекції поверхонь (дверних ручок, столів, місць для сидіння, перил тощо) в кінці робочого дня.

Карантин не назавжди. Попри всі випробування, які чекають учителів, батьків, і дітей у новому навчальному році, постарайтеся донести дитині головне – цінність і необхідність знань і всього того нового і цікавого, що вони зможуть дізнатися в стінах школи. Нові та старі друзі, улюблені вчителі та багато корисного і невідомого раніше – ось головне, до чого потрібно бути готовим перед 1 вересня.

Переглядів: 217 | Додав: malish | Дата: 27.08.2020 | Коментарі (0)