Головна » 2018 » Грудень » 14

  Тринадцятого грудня в Україні відзначають День святого Андрія Первозванного. Стародавня християнська легенда каже, що апостол Андрій Первозванний проповідував християнство в самому Царгороді, на побережжях Чорного моря та в околицях нашої столиці - Києва. Хоч Андрій Первозванний - християнський святий, але в народній традиції звичаї і обряди в цей день мають дохристиянський характер: угадування майбутньої долі, заклинання, ритуальне кусання "калити".

  В народі ще це свято називають Калита. Воно вважається парубочим святом, оскільки у Андріївську ніч парубкам дозволено бешкетувати і робити різні збитки, а дівчата цієї ночі можуть дізнатись свою долю.

   За традиціями наших предків, дівчата та хлопці сходилися до однієї хати ввечері 12-го грудня. Жартували, оповідали цікаві історії та грали в різні ігри, а в ніч з 12-го на 13-е грудня ворожили...  

    Ця весела гра є основною на Андріївський вечір. Калита - це великий корж із білого борошна, який печуть усі дівчата разом, адже кожна має взяти участь у готуванні калити. Тож місять тісто всі за чергою, від найстаршої дівчини до маймолодшого дівчати.

   Саме в таких українських традиціях пройшли вечорниці в нашій школі. До участі були запрошені учні п’ятого, шостого та сьомого класів. Учасники дістали з бабусиних скринь хустки, спідниці та плахти. Хлопці залюбки приміряли вишиванки та шаровари.

   Захід пройшов в атмосфері жартів, ігор та веселощів. Хлопці й дівчата залюбки  смакували варениками з сиром та вишнями. В ході свята дівчата активно долучалися до гадань на майбутнє життя. Не залишилися осторонь і хлопці. Вони не тільки охоче пробували скуштувати калиту, а ще й охоче приймали участь у змаганнях на спритність та влучність.

   Вечорниці закінчились в піднятому настрої та на позитиві. Дівчата дуже просили продовження в наступному році.

Переглядів: 347 | Додав: malish | Дата: 14.12.2018 | Коментарі (0)