Головна » 2013 » Листопад » 20

Нещодавно учні Жовтневої ЗОШ відвідали виставку -  майстерню визнаного українського скульптора Шматька Миколи Гавриловича Його роботи – усе його життя. А сам український скульптор змушений жити у підвалі школи у Переяславі-Хмельницькому.    Разом з ним - його родина та унікальні роботи. Майже 300 картин і 135 скульптур..

    Микола Шматько визнаний у світі – володар медалі за участь у Флорентійській Бієнале 2007-го, має орден Нестора Літописця. Мрія художника, щоб визнання здобули і його твори.

    Український «Король мармуру»  Шматько  М.Г. працює вже понад тридцять років, прославляючи образ Жінки, Матері, Краси. Скульптури митця  не мають аналогів у світі й демонструють неймовірні досягнення в сфері обробки мармуру, людської фантазії та думки, яка втілена у камені.

   Микола Шматько зустрів нашу делегацію з теплом. Школярі із захопленням знайомилися зі  скульптурами митця, були зачаровані його цікавою розповіддю про свої роботи. «Поклоніння диску» - одна з останніх та унікальних робіт автора - не залишила байдужими наших учнів. Від скульптур «Пророк», «Три грації» школярі не могли відірвати очей, «Лугань» - скульптура, яка побувала у Венеції. Діти змогли побачити не тільки геніальні роботи з італійського та уральського білого мармуру, але й  авторські картини..

    Ця екскурсія запам’ятається кожному учневі, адже геній – митець - унікальна людина і його творчість є перлиною  українського мистецтва. Справжня цікавість учнів до його витворів, блиск в очах молоді – ось результат екскурсії.

І ми ще раз переконалися, що мистецтво не має меж. Мова гармонії та краси зрозуміла без слів.

Переглядів: 711 | Додав: malish | Дата: 20.11.2013 | Коментарі (0)